I když se mnozí drží starých způsobů, kdy se do sudu naházelo opravdu vše, co v zahradě opadalo, protože ono pak vždycky něco "nakapalo", my ostatní víme, že věnuje-li se přípravě ovoce pro výrobu domácích destilátů trocha času, lze s patřičnými znalostmi, jak na to, vyrobit pálenku opravdu výbornou, zcela srovnatelnou s kupovanými a v mnoha případech lepší. Vždyť i poslední spotřebitelské testy prokázaly, že třetina až polovina nabízených destilátů je pančovaných! I proto na našich stránkách nabízíme alespoň minimum publikací na toto téma.

Trocha literatury k tématu

Jan Jílek, Jos.A.Zentrich: Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek)

Jan Jílek, Jos.A.Zentrich: Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek)

Olomoucký autor Jan Jílek je odborník na slovo vzatý a ve své vázané knize to dává znát. Praktické záležitosti kolem přípravy kvasu jsou doplněny i kvalifikovanými údaji o chemických a fyzikálních procesech, které při kvašení probíhají a ovlivňují následné vypálení. Množství rad a doporučení, čeho se vyvarovat a na co naopak dbát, rozhodně oceníte!

 

Cena: 348 Kč

Máme skladem.

Josef Dyr, Jan E. Dyr: Výroba slivovice a jiných pálenek

Josef Dyr, Jan E. Dyr: Výroba slivovice a jiných pálenek

Již páté vydání klasické příručky, která je kompletním průvodcem výroby slivovice a dalších pálenek užitečným jak pro pěstitele ovoce, tak pro provozovatele pěstitelských pálenic. Jsou v ní uvedeny praktické, srozumitelné a současně podrobné návody zejména pro domácí potřebu (malovýrobu), ale též pro průmyslovou výrobu. Autoři radí, jak postupovat při výběru a zpracování jednotlivých druhů ovoce, procesu kvašení (včetně přiživování kvasnic), velkou pozornost věnují technologickým soustavám a schématům aparátů, kvasným nádobám a jejich čištění, destilaci, rektifikaci, následné úpravě pálenek, jejich ředění a uskladňování. Kromě našich tradičních pálenek jsou uvedeny také stručné návody týkající se ginu, araku, rumu, koňaku, absintu a obilných pálenek. Kniha je aktualizována současnými odborníky na kvasnou chemii, a to včetně právních předpisů platných v 21. století . Publikace obsahuje desítky užitečných tabulek, příkladů a 85 ilustrací. Vypěstované ovoce představuje nezanedbatelnou hodnotu – s touto nepostradatelnou kuchařkou lze tuto hodnotu optimálně zpracovat a uložit pro dlouhodobé využití.

 

Cena: 295 Kč

Máme skladem.

Bettina Malleová, Helge Schmickl: Domácí výroba lihovin

Bettina Malleová, Helge Schmickl: Domácí výroba lihovin

Velice inspirativní publikace o tom, jak to dělají u našich německy mluvících sousedů! O vysokoprocentních kvasech, domácím pálení v třílitrovém kotlíku, se spoustou receptů a návodů, v mnohém hodně odlišné postupy oproti našim ustáleným zvyklostem. To vše s mnoha praktickými poznatky a zkušenostmi, velmi srozumitelně,"polopatisticky" a bez zbytečných nepotřebností. Zabýváte-li se touto tématikou více, neměla by Vám tato knížka rozhodně chybět. Velmi doporučuji!

 

Cena: 289 Kč 

Máme skladem.

Carsten Bothe: Domácí pálenky a likéry

Carsten Bothe: Domácí pálenky a likéry

Alkohol se v dějinách lidstva objevuje odpradávna: vzpomeňme jen na medovinu Germánů a Keltů, pivo starověkých Egypťanů nebo na víno a jablečné víno křesťanského středověku. Právě ve středověku se po vynálezu destilační kolony rozvinula kultura výroby pálenek z ovoce. Alkohol dokáže zakonzervovat jeho chuť a dary léta tak vydrží dlouho do zimy.
Tento knižní rádce navazuje na starou tradici výroby vysokoprocentního alkoholu a představuje zájemcům jak ponaučení o historii pálení, tak i praktické rady a tipy, jak naložit s úrodou ze zahrady či sadu nebo jak zušlechtit zakoupené destiláty.
Součástí knížky jsou ověřené recepty, tipy ke skladování nebo dárkovému balení. Nechybí ani exkurz do právního rámce regulujícího domácí pálení.

  

Cena: 239 Kč

Máme skladem.

Markéta Suchomelová: Cider v kuchyni - nové netradiční recepty

Markéta Suchomelová: Cider v kuchyni - nové netradiční recepty

Mnozí nahlížíme na jablečnou pálenku s despektem. Ještě hůře hledíme na prodavače burčáku, který zhusta bývá okřtěn spíše jablíčky, než hroznovým vínem. Co tedy s jablky? Zkusme po způsobu Francouzů, Britů a mnoha jiných vyrobit jablečný cider! (Ne že by to z hrušek nešlo taky!) Lahodný lehce alkoholický, velmi osvěžující a zdravý nápoj je v Evropě znám již staletí. A že ho lze s úspěchem použít i při přípravě mnoha jídel a dalších nápojů, o tom je tato knížka.

Cena: 75 Kč

Máme skladem.

 

 

Jaroslav Balaštík: Jak vypálit lepší slivovici

Jaroslav Balaštík: Jak vypálit lepší slivovici

Další vydařená publikace na dané téma!
V knize je znát nejen autorova teoretická fundovanost, ale i bohaté znalosti praktické. Od sběru a uložení ovoce do sudu až po čas pálení, včetně rad, čeho je třeba se vyvarovat, jaká pravidla naopak dodržovat, aby stál vysledek za to! Množství barevných fotografií pak začátečníkovi napoví mnohdy více než obsáhlý textový popis. Prostě čtivé a srozumitelné.
 

Cena: 272 Kč

Vyprodáno.

Helena Uhrová: Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín

Helena Uhrová: Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín

Velké oblibě se znovu těší zpracování ovoce na šťávy, kompoty, marmelády, vína i destiláty. Nejen majitelům zahrádek a ovocných sadů ale i těm, kteří využívají volně dostupných darů přírody, začínajícím i zkušeným zpracovatelům ovoce, nabízí tato knížka v jednotlivých kapitolách přehled o tom, jak si vyrobit kvalitní šťávy, vína a ovocné destiláty. Krok za krokem vede čtenáře od výběru ovoce přes jeho úpravy a zpracování až ke konečným produktům. Kapitola o výrobě ovocných destilátů je zpracována na základě nejnovějších poznatků a zkušeností z této oblasti. Zvláštní kapitola je věnována smyslovému hodnocení destilátů vyrobených z nejčastěji zpracovávaných druhů ovoce v ČR. V knize popsané nemoci, chyby a vady vín a destilátů vám pomohou odhalit příčiny jejich vzniku.

 

Cena: 289 Kč

Vyprodáno.

Klaus Hagmann: Bleskové likéry

Klaus Hagmann: Bleskové likéry

Už máte dost likérů, které obsahují umělá barviva a aromata? Chcete si vyrobit vlastní likér? Chcete zpracovat ovoce ze zahrádky? Pak máte jedinečnou příležitost využít návodů obsažených v této knížce. Dozvíte se, jaké ovoce a koření použít, aby Váš likér byl čistě ovocný, měl barvu a vůni použitého ovoce a skvěle chutnal. Recepty není třeba nijak zvlášť výrazně upravovat, neboť jsou určeny pro malá množství ovoce, a to i proto, že některých druhů ovoce máme na zahrádce opravdu málo. Nechybí recepty ani na emulzní likéry (vaječný, čokoládový, kávový) a bylinné likéry, které slouží jako aperitivy nebo digestivy. Zajímavá je kapitola ratafií, což jsou likéry, ve kterých je celé ovoce. Na závěr jsou uvedeny všechny významné likéry světa.

 

Cena: 90 Kč

Vyprodáno.

Josef Škopek: Výroba destilátů z vlastního ovoce

Josef Škopek: Výroba destilátů z vlastního ovoce

Brožovaná pulbikace za pár korun, vhodná pro ty, kteří začínají s pěstitelským pálením. Srozumitelnou a čtivou formou obeznamuje čtenáře se základy domácího kumštu, jak udělat z přebytečného ovoce  příjemnou "skleničku na zahřátí".

 

Cena: 124 Kč

145 stran

Vyprodáno.

Radek Wagner: Calvados po lopatě

Radek Wagner: Calvados po lopatě

Nejen švestkou živ je člověk! Že jabkovice může být chuťově zcela srovnatelná s naší klasickou slivovicí, potvrdí každý znalec a o tom, proč je tak oblíbený calados ve Francii se dočtete právě v této knížce. A samozřejmě i to, jakže to ti Francouzi dělají, aby to byl skutečný calvados. Mimochodem - víte, že i jablečný burčák - rozkvašený jablečný mošt- si nijak nezadá s tím vinným? Je to tak!

Cena: 148 Kč

Vyprodáno.

Helena Uhrová: Jak se dělá cidre calvados pommeau

Helena Uhrová: Jak se dělá cidre calvados pommeau

Jen málokterý zahrádkář nemá na své zahrádce jabloň. Jsou to stromy nejrůznějších druhů, různého stáří. V některých letech bývá nadúroda a pěstitelé si lámou hlavu, co s ní. Zpracování jablek na mošt má již dlouholetou tradici, v poslední době se stále častěji zpracovávají jablka na ovocný destilát - jablkovici. Jenže pozor! Jablkovice není věhlasný calvados, ten skvělý nápoj tmavě jantarové barvy, jemné chuti a vůně jablek! Calvados, to je vznešený příbuzný naší jablkovice. Proč tedy nezkusit trochu experimentovat a povznést náš destilát do ušlechtilého stavu? Krok za krokem vede čtenáře k tomuto cíli zkušená odbornice, autorka úspěšných knih Jak se dělá slivovice a Jak se dělá víno, doc. ing. Helena Uhrová, CSc. Píše o historii, přípravě i použití nápojů, jako jsou cidre, calvados a pommeau. Připojuje zajímavé recepty na jídla a nápoje připravené s použitím calvadosu.

 

Cena: 264 Kč    

Vyprodáno.

Vyhledávání

Kontakt

Jaroslav Beránek Prodejna a sklad:
Veselská 60/2, Žďár nad Sázavou 59101
VCHOD Z NÁMĚSTÍ REPUBLIKY
+ 420 736 667 269 J.Beránek ml.
+ 420 603 572 675 J.Beránek st.

SPOUŠTÍME NOVÝ 

E-SHOP 

SOUDKYBERANEK.CZ

Prozatím zde prezentujeme hlavně soudky. Nabídku budeme postupně dále rozšiřovat.

Budeme rádi, když e-shop vyzkoušíte. Těšíme se na Vaše připomínky, náměty i případné objednávky :)

 

Dubový soudek 3l

 

                  Dubový soudek 5l